AIR SUSU IBU TAK KELUAR: TANDA SUSU TIADA?

AIR SUSU IBU TAK KELUAR: TANDA SUSU TIADA?

air susu ibu

Cara Memperbanyak ASI – Kuantiti kolostrum yang sedikit, telah cukup untuk mengenyangkan bayi. Kerana perut bayi yang baru lahir ialah sebesar biji guli sahaja. Selepas 3-4 hari atau seminggu, barulah susu yang berwarna putih akan keluar. Jadi dia ialah normal jikalau kuantiti sedikit semasa bayi baru dilahirkan.

Ibu tidak perlu risau memikirkan susu. Dakap bayi dan susukan saja. Pelajarilah posisi menyusu dan sistem lekapan yang betul. Ini amat menolong perjalanan penyusuan ibu-ibu.

Seandainya ibu tak menyusukan bayi. Atau memberikan susu formula sebaik sahaja bayi lahir. Ini akan menyebabkan payudara mula sembab. Hormon penyusuan (prolaktin) akan berprofesi sebaik bayi dilahirkan. Samaada ibu menyusukan atau tak, badan ibu konsisten menjadikan susu.

Banyak atau tak air susu ibu bertumpu pada ransangan. Seandainya bayi cuma diberi susu ibu, tanpa campuran susu lain, air susu ibu akan kian banyak terhasil. Tetapi jikalau bayi diberi susu formula, kesannya susu ibu akan mula berkurang.

Bayi yang minum susu formula gampang kekenyangan. Dan jikalau kekenyangan bayi akan tidur dalam rentang masa yang lama. Sewaktu itu, tiadalah ransangan yang diterima oleh ibu. Kurang rangsang, air susu ibu tidak keluar seperti yang semestinya.

Berikut ialah kiat untuk pastikan air susu ibu abadi banyak:
Menyusukan pada permulaan kelahiran.

48-72 jam pertama ialah penting bagi menjamin susu yang banyak.
Rooming in dengan bayi, mintalah hospital untuk tak meletakkan bayi di nursery.
Susukan bayi sekerap mungkin, 2-3 jam sekali.

Seandainya bayi tidur, kejutkan bayi untuk menyusu. Bayi perlu menyusu sering kali untuk mengurangkan risiko penyakit kuning. Atau pam susu dikala bayi lena.
Tidak perlu tunggu 2-3 jam. Seandainya bayi mahu, berikan saja.

Tiada langkah lantas bagi penyusuan susu ibu yang berjaya. Ibu perlu ada ilmu seputar air susu ibu. Seperti karena apa air susu ibu tidak keluar dan sebagainya. Lebih bagus pergi ke kelas-kelas persediaan penyusuan susu ibu. Atau paling tidak pakailah khidmat Dunia dengan sebaiknya untuk cari ilmu.

 

Baca Juga : Mutu Pengajaran di Indonesia Sekarang dan Nanti